2013. november 26., kedd

Hitel? Lehet, de csak okosan!


A devizahitel-válság rányomta a bélyegét Magyarországon a hitelfelvételi kedvre. Sokan nem az elhibázott devizahitelekben látták a probléma okát, hanem magában a hitelekben. Pedig nem a hitel a fő bűnös, hanem a kabzsiság, amely mögött a hitelfelvevők, a bankok nagyravágyása és az állami szabályozatlanság álltak.
„Nem szabadott volna engedni, hogy kezdőtőke nélkül a havi rendszeres jövedelem több mint 50%-áig eladósítsák magukat a háztartások, és azt sem lehetett volna engedni, hogy a bankok a kamatemelés által egyoldalúan, a még talpon álló ügyfelekre terheljék a nem fizető adósokon elszenvedett veszteségeit.” – mondja Szepessy Anita, a győri Openhouse irodák vezetője.
Pedig a hitellel nincsen semmi probléma. A válság jó volt arra, hogy a szabályozások, mind a hitelközvetítőkre, mind a bankokra nézve sokat szigorodtak. 


Mire kell figyelni hitelfelvételnél?
1. Kalkuláljuk ki a családi költségvetést és csak annyit vegyünk fel, amennyit a bevételünk akkor is el fog bírni, ha a jegybanki alapkamat változásával a fizetendő kamatterhünk 3-4%-kal emelkedik. Jön a választás, és elképzelhető, hogy olyan politikai hatalom kerül pozícióba, amelyik az alapkamat-emelés politikáját folytatja.  


2. Ha ingatlant veszünk, ne költekezzünk ki teljesen, legyen mindig egy kis tartalékunk, inkább kicsivel több hitelt vegyünk fel, ha elbírja a családi költségvetés. Ha bármi probléma van, akkor van mihez nyúlni, nem kell drágább hitelforrásból finanszírozni. 


3. Jól válasszuk meg a pénzintézetet, mert hosszú évek alatt milliós különbségek lehetnek a visszafizetett összegben. Válasszunk ezért profi, független hitelközvetítőt, aki sok bank ajánlatát hasonlítja össze egy pillanat alatt és abban érdekelt, hogy a legjobb ajánlatot adja. Ezeket a közvetítőket a bank fizeti és a MNB szabályzata alapján az ügyféltől nem kérhetnek pénzt. 


4. Ha belefér a költségvetésbe, gondolkodjunk el a hitel mellé köthető lakás-takarékpénztár terméken. Egyre többen használják ezt a lehetőséget a törlesztőrészlet csökkentésére, kihasználva ezzel a többszörös állami támogatást.

A jegybanki alapkamat csökkenésével a piaci alapú kamatok némelyik banknál 7,5% alá mentek, ami azt jelenti, hogy egy 20 éves hitel esetében 8.022 forint a havi törlesztőrészlet milliónként, és ez a kamat, különböző feltételek teljesítése esetén, még tovább csökkenthető. Ez az összeg támogatott hitel esetén 7.164 forint is lehet az első öt évben, mivel a kormányrendelet a 6 %-os hitelkamatot is engedi.
Cégünk, az Openhouse szívesen segít Önnek is eligazodni a hitelek és pénzügyi konstrukciók világában - és nem csak akkor, ha nálunk vesz ingatlant!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések