2014. február 25., kedd

Lakópark vs. társasház - a nagy meccs


Korunk elvárása a kényelem és az egyszerűség.  Mindenki szeretné az igényeit könnyen kielégíteni, azonnal megkapni amit a szeme megkíván. Nincs ez másként az otthonteremtés kapcsán sem: legyen kész a ház minél előbb, legyen azonnal beköltözhető, ne kelljen várni a konyhagépek beépítésére – és mindez az elvárásainknak megfelelő esztétikummal készüljön el. Sajnos az ingatlan típusa azonban sok mindent előre determinál. Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat segítségével most azt boncolgatjuk, milyen előnyei illetve hátrányai vannak a lakóparki és a társasházi létnek.

Tisztaság, biztonság, kiszámíthatóság, szervezettség – ezt keresik azok, akik kapuk, falak, sorompók mögé húzódnak a hagyományos lakóhelyekről – mondja Szepessy Anita, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat győri irodáinak vezetője. - A lakópark (tiszta utcák, karbantartott játszóterek, működő közvilágítás, rendszeres takarítás, biztonsági személyzet, őrzött parkolóhely, stb. formájában) olyan közjavakat kínál, melyeket az államtól hiába vár, akinek minderre fokozott igénye van.

Lakóparkban

  • élvezhetjük a családi ház előnyeit. Mindenki a maga ura, mégis közösségben élhet.
  • minden a magad dolga: ha rendben tartod a kerted, szép marad. Ha leteszed a gereblyét valahová, legközelebb ugyanott találod. Ha át akarod vakolni a házadat, megteheted.
  • kialakítottak a közösségi terek: általában minden lakóparkban van játszótér, parkosított terület, illetve az is egyre gyakoribb, hogy van közös vízfelület (tó, úszómedence, patak).

Társasházban

  • a kert közös, tehát megállapodás vagy hallgatólagos megegyezés kérdése, hogyan használják.
  • közös képviselő intézi a ház ügyeit, a javításokat – sokszor ezért cserébe viszont várni kell a megoldásra.
  • a közösség dönti el, hogy milyen legyen az életük: a felújítások, beruházások előre tervezett módon történnek.


A két közösségi lét a méretéből adódóan kötöttebb vagy lazább. Társasházban sokszor ugyanúgy, mint egy lakótelepi panelben, falszomszédok vannak, lépcsőház – ezért a szomszédok gyakrabban találkoznak, beszélgetnek, de ez nagyobb alkalmazkodást, nagyobb rugalmasságot és empátiát is kíván az együttélés. Lakóparkban, mint egy kertvárosban, lazábbak a barátságok – ott mindenki a sajátjáért felelős.
Fiatalon, albérlet, garzon után, amikor érkeznek a gyerekek, többen törekednek lakóparki házra, ahol szabadjára lehet engedni a gyerekeket. – folytatja az összehasonlítást az Openhouse szakembere. - A lakóparkoknak ez az előnye is megvan: általában egy korosztály népesíti be, hiszen egyszerre érnek ugyanabba az élethelyzetbe. De amikor idősebb korban már nincs ereje a ház körüli teendők elvégzésére, és segítség kell, akkor egyszerűbb rendben tartani egy kisebb társasházi lakást.
A lakóparkok nem jók, vagy rosszak, viszont sokfélék. – ez az Openhouse tapasztalata is. - Mivel hazai terjeszkedésük ténykérdés, a cél inkább az lehet, hogy az ingatlanfejlesztőket vásárlói és hatósági oldalról rászorítsák a minél jobb minőségre. Tartósabb és szebb kivitelezés, kisebb ökológiai lábnyom, valósághűbb és kevésbé irritáló PR.


Tudta?
-          Amerikában a lakóparki létre külön kifejezés született: „gated community”.  Ennek azonban mára Nagy-Britanniában negatív felhangja született, ahol a bűnözés elterjedésére használják.
-          Lakóparkok csak bizonyos típusú társadalmakban vannak: a nyugat-európai jóléti országokban szinte alig találunk, a déli és keleti vidékeken nagyon is elterjedt.

A lakópark nagyvárosban a társasházhoz nagyon hasonló jelentéssel bír. A Magyarországon elmúlt években épült több, mint kétszázötven lakópark harminchétezer lakást is magába foglal, nem csak közös fallal körbevett családi házakat.


Openhouse kislexikon
-          kertváros: drágább, jellemzően nagy alapterületű lakások, jellemzően külvárosban.
-          (magyar) lakóparkok: kertvároshoz képest olcsóbbak, jelentős méretbeli különbségek vannak, tehát igazodik az igényekhez és pénztárcákhoz, általában jóval központibb elhelyezkedésűek
-          (régi) bérház: javarészt leromlott állapotú, általában nincs megoldva a parkolás
-          panel: teljes panelprogramon átesett épületek esetében nem is olyan rossz, de nem az az ár- és presztízs-szint, mint egy lakóparknál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések