2014. április 28., hétfő

A 21. század polihisztorai
Az eladás az egyik legkeményebb szakterület napjainkban, hiszen nem elég a képzettség, az értékesíteni kívánt termékek és szolgáltatások ismerete, jó kommunikációs készség, önállóság, terhelhetőség, kereskedelmi érzék, még talán rátermettség is kell. Egy régi vicc a jó és a rossz kereskedő közötti különbséget szemlélteti: Egy cipőgyár kiküldi ügynökét Afrikába, aki hamarosan ezt a sürgönyt küldi haza: „Itt senki sem visel cipőt. STOP Nincs piaci kereslet. STOP Hazautazom. STOP” A konkurencia képviselője ugyan innen a következő táviratot adja fel: „Itt senki sem visel cipőt. STOP Hatalmas üzleti lehetőségek. STOP Képviseleti iroda megalapítása folyamatban. STOP”

Az értékesítés az elmúlt évtizedben sokat fejlődött, és ma már nincs olyan piaci szegmens, ahol ne lenne az egyik legfontosabb terület. A megváltozott piaci körülmények miatt azonban nehezebbek lettek az értékesítés körülményei, és a szakmai kompetencia-profil is formálódott. „A alaptulajdonságok (intellektuális adottságok, személyiségjegyek, motiváció, viselkedés) megléte még nem garancia a sikerhez. Pedig a jó értékesítőt mindenhol megbecsülik.” – mondja Szepessy Anita, az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat győri irodáinak vezetője, aki folyamatosan kutatja azokat az értékesítőket, akikben a kihívásnak megfelelés mellett ott a motiváció és a lojalitás is.
„Kemény, aprólékos az értékesítők munkája, hiszen a potenciális ügyfelek felderítésétől egészen az üzlet megkötéséig tart. Az értékesítők feladata többek között a cégadatbázis elkészítése, az időpontok egyeztetése, az ajánlattétel, a partnerekkel való tárgyalás és a szerződésírás. Az értékesítők munkája a szerződéskötéskor sem ér véget: az ügyfelek megtartása, az eladott termék, szolgáltatás vagy projekt további útjának követése, sőt, legtöbbször a használat során felmerülő problémák cég felé továbbítása is az ő munkakörükbe tartozik.” – ecseteli az összetett feladatkört az Openhouse vezetője.


Mitől lesz valaki a legjobb? 

A legkiválóbb értékesítők intuíciójukra hagyatkozva hozzák meg döntéseiket. Sok értékesítő azon bukik el, hogy személytelenül és szárazon hajtja végre a tréningeken tanultakat. Pedig akkor lesz eredményes, ha az emberek fejében tud változást elérni.
A legtöbb ember, amikor értékesítésbe fog, elkezdi tökéletesíteni szakmai ismereteit. Emellett megpróbál különböző értékesítési és tárgyalástechnikákat elsajátítani. Ezek az önfejlesztési lépések kivétel nélkül nagyon fontosak, bár az Openhouse-nak saját képzéssorozata van az OKJ-s végzettség megszerzésétől a vezetők refresh képzéséig. Az Openhouse Rapid Karrierje is arra támaszkodik, hogy az igazán sikeres értékesítők esetében a személyes tulajdonságokra fektesse a nagyobb hangsúlyt.
Messziről megismerni, ki az, aki hiteles, akinek a „vérében van” az értékesítés. Akinek mindig mindenkihez van egy-két jó szava…. Akinek az emberekhez való pozitív hozzáállása természetes tulajdonsága, aminek az emberek szeretetét köszönheti. Aki megismeri, általában rögtön megkedveli. Emberi oldalának van még egy fontos aspektusa: munkájának szinte minden percét élvezi. Kellemesen és gyorsan telnek munkanapjai, ami visszahat az értékesítési eredményeire is. Nem csoda, hogy könnyű dolga van, ha eladásról van szó. Aki ismeri, többnyire őt választja konkurensei helyett…
A fentiekhez persze minden támogatást, külső segítséget és eszközt megad egy olyan tapasztalt és kiforrott cég, mint az Openhouse: segít felkészülni az értékesítési tárgyalásokra, iránymutatást ad arra vonatkozóan, hogy milyen legyen az öltözéke, a frizurája, hogyan mutatkozzon be, hiszen az első benyomás nagyon fontos. De ezek csak az elvárások, a keretek, amit meg kell tölteni tartalommal. Ha úgy érzi, szívesen lenne Ön az év értékesítője, az Openhouse-nál kipróbálhatja magát!

Nézze meg karrieroldalunkat és legyen sztárértékesítő: www.openhouse.openjobs.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések