2014. augusztus 5., kedd

Nyári telekvásárlás? …nő a fű, nő a gaz, de meg kell látni a szépséget a széna közt!

Telekvásárlás… Bizony, nem könnyű feladat. Rengeteg buktató, számtalan szempont, amire figyelni kell, vagy legalábbis érdemes. És egyáltalán hogy álljunk neki? Menjünk, amerre a lábunk visz, engedve az első megérzésnek, vagy válasszunk ennél professzionálisabb úton? Az Openhouse Országos Ingatlan Hálózat ad tanácsot jelen cikkel, hogyan vágjunk neki a feladatnak.
           
Kezdjük a településsel!

A település kiválasztásánál - ha csak nem adott eleve, hogy hova fogunk költözni - általában két szempont dominál, amelyek szorosan össze is függnek. Ezek pedig az infrastruktúra és a telekárak. Utóbbira vonatkozóan elmondható -  a tavalyi év statisztikái alapján, a legkevésbé sem meglepő módon -,  hogy a fővárosban kell legmélyebbre nyúlnunk a zsebünkben, ha ott akarunk telket vásárolni. Ez számszerűsítve nagyjából 28 000 forintot jelent négyzetméterenként. Pest megyében átlagosan 6330 forint a négyzetméterár. A legkedvezőbb telekárakkal Nógrád megyében találkozunk, ahol ezer forintot sem kell fizetnünk egy talpalatnyi, pontosabban egy négyzetméternyi földért (forrás: pénzcentrum.hu). Minden megyéről elmondható, hogy a legdrágább mindig a megyeszékhely, ezért érdemes az agglomeráció településein körbeszimatolni.  Természetesen az is fontos, hogy jó iskolák legyenek a környéken, könnyen meg lehessen közelíteni álmaink otthonát autóval, vagy tömegközlekedéssel, és a barátságos szomszédság sem hátrány.
            Ha a település problémáján sikeresen túljutottunk, a telek kiválasztásakor ügyeljünk a fekvésre és a tájolásra!

Fekvés és tájolás? Eszik vagy isszák?

Ami előbbit illeti, fontos, hogy a telkünk ne legyen lejjebb, mint a szomszédoké, mert akkor az építkezés előtt még fel is kell töltenünk, az pedig nem olcsó mulatság. (Tíz köbméter föld minőségtől függően akár tízezer forintot is kóstál, egy 850 méteres teleknél pedig (leszámítva az épületeket és térkővel takart területeket, 10-15 centiméteres feltöltés akár 80-140 köbméter földet is igényelhet!)
A tájolásnál el kell döntenünk, hogy utcára néző nappalit szeretnénk-e világosabbnak-naposabbnak, mert akkor érdemes olyan telket vásárolni, aminek a délre néző az utcai oldala; vagy a teraszt. Vannak, akik a kíváncsi szemek elől elrejtőzve inkább a kertre néző nappalit preferálják, ez esetben ezt a szempontot kell belekalkulálni a telekválasztásba.

Alapfelszereltség és szériatartozék telkeknél

            Mindenképp ildomos tájékozódnunk a közművek állapotáról. Vagyis, hogy be vannak-e kötve, és ha nem, mennyibe kerülnek a lehetséges közművek (víz, villany, csatorna, gáz stb.) üzembe állítása. Egy kalap alatt azt is érdemes számba venni, hogy tartozik-e feljáró a telekhez, illetve a járda kiépített-e. Hiszen ezek, ha hiányoznak, mind pluszköltséget jelentenek majd az építkezéskor.

Ami Győrt illeti, a tavalyi évben Pest megye után Győr-Moson-Sopron-ban cserélt gazdát a legtöbb telek. Ez azért biztató számadat, mind az eladni, akár vásárolni szándékozók számára, mert így a kereső ügyfelek és a vevők egyaránt könnyen találnak egymásra az Openhouse irodában.
   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések