2014. szeptember 3., szerda

Ki- vagy meg? Az igekötők harca.

Albérlet vagy inkább saját lakás? A legtöbbünk arra vágyik, hogy a maga kis kuckójában élhessen, ám ezt nem könnyű kivitelezni. Átalában hitelfelvétel nélkül nem megy, az pedig vitathatatlan, hogy ha egyáltalán válhat ma bármi is tabuvá, a hitel kifejezés jó irányba halad ezen az úton. Ugyanakkor felmerül a kérdés: fizessünk inkább - rendszerint igen komoly summát - egy olyan lakás használatáért, ami sosem lesz a miénk?

            A győri albérletpiac igen jól teljesít, az Index.hu egy márciusi cikke alapján úgy tűnik, hogy a főváros után a kisalföldi megyeszékhelyen a legkapósabbak az albérletek, köszönhetően az Audi jelenlétének, meg persze annak, hogy Győr egyetemi város. Az Openhouse munkatársai szerint az egyik legnépszerűbb időszak az augusztus, tudniillik ekkor keresnek az egyetemisták tetőt a fejük fölé.
Adott a kérdés: ki- vagy megvegyük? Az ingatlanvásárlás nagyon komoly befektetés, de semmiképp sem rizikós. Már csak azért sem, mert ha ügyesek vagyunk, minimális önerőből biztosíthatjuk például gyermekünk jövőjét. Sokan vesznek lakást a gyerkőcnek, amikor az még egészen kicsi, mondjuk óvodás. Ezt a lakást aztán természetesen kiadják, amíg a csimota be nem költözik, vagyis nagyjából húsz évük van lenullázni a hitelösszeget. Ha 10 millió forint hitellel számolunk, 15 éves futamidőre (hozzávetőle) havi 75 000 forintból megúszhatjuk a költségeket. Ezt pedig szinte egy az egyben át lehet terhelni a beköltözőkre bérleti díj címén. (Az előbbi számfejtést bármelyik internetes kalkulátorral ellenőrizhetjük. Nyilván sok mindenen múlik a hitel végleges összege, függ a banktól, és az anyagi helyzetünktől is, így a fenti adatok csak a nagyságrendet szemléltetik.)

            Az Openhouse munkatársainak tapasztalatai alapján a válság óta csökkenő tendencia, de azért még ma manpság is előfordul, hogy a szülők az egyetemi évek megkezdésére vásárolnak gyermeküknek lakást. Ez is rendkívül praktikus, és anyagiakban sem annyira megterhelő, mint elsőre tűnik. “A szülőknek amúgy is havonta komoly összegeket kellene bérleti díjra költeniük. Így azonan megszabadulnak ettől a költségtől, sőt. Általában 2-3 szobás lakásokat választanak, hogy minimum egy, de inkább két lakótárs beköltözhessen még gyermekük mellé, a tőlük befolyó bérleti díj pedig már fix bevételi forrás” - magyarázza …, az Openhouse munkatársa.

            Természetesen saját döntése, hogy albérletben (akár ideiglenesen vagy hosszútváon) kíván élni, esetleg belevág a “sajátlakás” projektbe. Mindkét esetben találhatunk remek ajánlatokat, az Openhouse számos lehetőséget kínál Önöknek, legyen szó lakásvásárlásról, vagy albérletről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések