2016. február 10., szerda

CSOK- Februártól ismét változott

Februártól ismét változnak az új otthonteremtési támogatás szabályai. A cél az, hogy még többen vehessék igénybe az úgynevezett csok-ot, és minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz. A kormány két rendeletbe foglalja februárban a program korábbi kereteit; ezek egyike a régi, a másik pedig az új építésű lakásokkal kapcsolatos.
A legnagyobb újdonság az, hogy hamarosan már az egy- és a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást, méghozzá akkor is, ha már van valamilyen ingatlanjuk. Változás az is, hogy a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igényelhető majd a 10 milliós államilag támogatott hitel.
Az új rendeletekkel eltörlik az energetikai tanúsítványt is, és a mozaikcsaládok is élhetnek majd a családi otthonteremtési kedvezmény adta lehetőségekkel. Azt is szabályozzák ezentúl, hogy olyan ingatlanokat is meg lehet majd venni, amelyek nem felelnek meg az összkomfort feltételeinek. Erre azért van szükség, mert az ország egyes részein nincsen kiépített csatorna- vagy ivóvízhálózat.
Azért, hogy az új rendeletek mindenki számára közérthetőbbek legyenek, hamarosan egy külön rendeletben foglalják majd össze az új és a használt lakásokkal kapcsolatos szabályokat.

Amit eddig biztosan tudunk a csok-ról:
-      A 10 millió forintos otthonteremtési támogatás és 10 millió forintos hitel azoknak jár, akik három vagy több gyermek nevelését vállalják. A gyermektelen vagy egy-két gyermeket nevelők számára is javulnak a feltételek.

-      Új építésű ingatlanok esetén a kétgyermekeseknek járó vissza nem térítendő támogatást 2,6 millió forintra, a korábbi duplájára emelték.

-      A feltételrendszer is egyszerűbb lett. Mivel csupán az igénylők mintegy 10 százaléka tudta elérni a kedvező energetikai besorolást ingatlanvásárlás esetén, az energetikai minősítés szerinti különbségtételt eltörölték.

-      A használt ingatlanok után járó csok alapösszege átlagosan 10 százalékkal nőtt. Eltörölték a 300 ezer, illetve 350 ezer forintos négyzetméterár-korlátot, így a maximális értékhatárt is.

-      A közfoglalkoztatottakat nem kívánják kizárni a csokból, ezért az ő esetükben egy külön szabályozás készül majd.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések