2016. február 15., hétfő

Nem érdemes a lakásbiztosításon spórolni!

Soha ne fess az ördögöt a falra! Még mielőtt megtörténik a baj, gondolkodjon el, mindent bebiztosított otthonában? Hiszen ma már a legtöbb lakástulajdonosnak van valamilyen biztosítása, de hogy ez elégséges védelmet jelent-e, az bizony csaj akkor derül ki, ha kára keletkezik. A piaci szakemberek általános tapasztalata az, hogy az emberek többsége alulbiztosítja vagyonát.

Nem érdemes a lakásbiztosításon spórolni! Ha ezt teszi, rendkívüli kockázatnak teszi ki a családját, hiszen ha egy káresemény után nincs meg az elégséges biztosítási fedezettel, pláne fedezet nélkül vannak az ingatlanok és az ingóságok, az a teljes anyagi romlást jelentheti a család számára.
Lássunk néhány jó tanácsot a lakásbiztosításhoz az Openhouse tanácsadóinak segítségével!
Pontos és fontos a jó leírás
Biztosítás kötésénél pontosan határozzuk meg az értéket, ne a piaci, hanem az újjáépítési/pótlási érték számítson! Az alulbiztosítottság gyakran annak a következménye, hogy az ügyfelek általában nincsenek tisztában a biztosítási alapokkal. Az első lépés mindig az ingatlan és az ingóságok értékének a meghatározása. Itt az a szabály, hogy ingatlan esetében az újjáépítési, ingóság esetében pedig a pótlási értéket kell figyelembe venni. Egy nagyobb kár esetén ugyanis a piaci érték nem irányadó, a biztosítónak azt az összeget kell térítenie, amelyből az adott ingatlan újra felépíthető, illetve az ingóság újra beszerezhető.
Vettünk-e új tárgyakat?
Évforduló előtt tekintsük át az elmúlt év vagyongyarapodását! Milyen új ingóságokra tettünk szert, mennyit gyarapodott az ingatlan? Ha igen, ezt vezessük át a szerződésünkbe! Ennek a legegyszerűbb módja, ha felkeressük a biztosítási tanácsadónkat, és bejelentjük a módosítási igényünket.
Kell a számla is!
Fontos tudni, ha káresemény történik, a biztosított a bejelentéskor köteles bizonyítani, hogy valóban a birtokában volt a vagyontárgy, amelyet a biztosítási esemény következményeként kár ért. A biztosító ugyanis a megadott biztosítási összeget abban az esetben fizeti ki, ha a károsult bizonyítani tudja, hogy a vagyontárgy a tulajdonában van. Ezt tanácsos hivatalos számlával, vagy egyéb dokumentummal igazolni. A kár nagyságrendjének alapján a legjellemzőbb káresemények egyébként a betöréses lopáskár, a vezetékes vízkár és a tűzkár, gyakoriság szempontjából pedig a vezetékes vízkár és az elemi károk. A számlát tehát új vagyontárgy vásárlásakor őrizzük meg!
Kérjen Ön is All risk biztosítást!
Az angolból magyarosított „minden kockázat” elnevezésű biztosítás – ahogy a nevében is benne van - összkockázatú, vagyis minden kockázatra kiterjed. (Ez alól természetesen vannak kivétel, például a biztosított szándékos károkozása a saját vagyonában.)
Ennél a típusnál az a lényeg, hogy a biztosítása szolgáltatása all risk biztosítás esetén sokkal jobb, mindenre fizet, ami nincs kizárva. Egy átlagos, normál biztosítás csak azokra a kockázatokra fizet, amelyek a biztosítási feltételekben szerepelnek. A feltételben meghatározzák, melyek a biztosítási események, és ha azok a feltételben leírt módon bekövetkeznek, akkor fizet a biztosító. Például viharkár esetén meghatározzák, hogy milyen sebességű szél vagy milyen mennyiségű csapadék okozhatja a kárt. Megkérdezik a meteorológusokat is a kár esetén, hogy a sebesség vagy mennyiség tényleg akkora volt-e. Ha nem teljesül valami, akkor a biztosító nem fizet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések